Språkcafé i EFS-kyrkan

På måndagar kl 12.30-15 är det språkcafé för ukrainska flyktingar i EFS-kyrkan i Helsingborg. Följ oss gärna på Facebook för färska uppdateringar om vad som är på gång.

Med anledning av att ukrainarna nu flyttar från gruppboendet på Skaragatan, har behov uppstått av olika saker. Har du något du vill dela med dig av så finns en lista med aktuella behov här.

Syftet är att hjälpa de ukrainska flyktingarna att bli mer integrerade i det svenska samhället och lära känna den svenska kulturen – och få fler sociala kontakter! De flesta av dem läser svenska på andra håll, men behöver öva sig på svenskan för att bättre kunna göra sig förstådda i samhället och framför allt få ett jobb.

Upplägget för språkcaféet är väldigt enkelt. Vi träffas och fikar tillsammans!

Under läsåret 2022-2023 hade vi förmånen att kunna anställa en ukrainsk kvinna som projektledare. Tyvärr har bidraget till detta uteblivit, så från och med hösten 2023 blir språkcaféet något enklare utformat och helt lett av frivilliga krafter. Men konceptet är detsamma

Vi träffas och pratar om vardaglig och konkreta saker. Bland annat har vi pratat om hur man kontaktar sjukvården och hur man ska sopsorterar. Det kan också dyka upp konkreta behov eller frågor som vi tillsammans får försöka hitta ett svar på. Det viktiga är att var och en, på lätt svenska, får dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper runt kaffeborden.

Eftersom det finns några f d lärare bland volontärerna, kan det också bli ett och annat språkligt inslag. Ibland sjunger vi något tillsammans och ibland har någon av deltagarna en liten presentation av sig själv eller något annat intressant.

Självfallet innebär språkcaféet också en ny kontaktyta för församlingen och att lokalerna används på dagtid då kyrkan ofta är tom. Många av flyktingarna tillhör den ortodoxa kyrkan, så det kan också bli en del intressanta samtal om tro och religion. Och kyrksalen är alltid öppen om någon vill tända ett ljus eller få en stund i stillhet.

EFS:are och andra Helsingborgare väldigt viktiga i språkcaféet. Utan svenskar blir det inget språkcafé. Den som vill och kan, är välkommen att ”titta in” och fika någon gång, eller delta mer regelbundet. Naturligtvis behövs det också en del hjälp med fikat. Hembakt bröd och kaffedopp tas tacksamt emot!

I samband med varje samling delar vi också ut mat (med kort datum) som vi får från en mataffär. Det är mycket uppskattat!

Det kommer hela tiden nya flyktingar som har olika behov. Någon kanske behöver en cykel, en annan några hushållsredskap osv. Om du har något som du tror att någon annan kan ha nytta och glädje av, kontakta Jan-Åke så stämmer vi av med de behov som är aktuella.

Frågor? Kontakta Jan-Åke Thorell på 0705-937128 eller janakethorell@gmail.com