Elia – del 5

EFS Helsingborg 27 oktober 2019
Daniel Svensson

2 kung kap 1:

Efter Achavs död bröt sig Moab loss från Israel.

Achasja hade skadat sig när han föll ut genom gallerverket på övervåningen i sitt palats i Samaria. Han skickade därför sändebud till Baal Sebub, guden i Ekron, för att fråga om han skulle bli bra igen. Då talade Herrens ängel till Elia från Tishbe och befallde honom att möta sändebuden från kungen i Samaria och säga till dem: ”Finns det ingen gud i Israel eftersom ni går bort och frågar Baal Sebub, guden i Ekron? Därför säger Herren: Du kommer aldrig att stiga upp från din sjukbädd, du skall dö.” – Och Elia gick.

Sändebuden återvände då till kungen, som frågade varför de kom tillbaka. De svarade att en man hade kommit emot dem och uppmanat dem att gå tillbaka och säga till kungen som hade sänt ut dem: ”Så säger Herren: Finns det ingen gud i Israel eftersom du skickar bud för att fråga Baal Sebub, guden i Ekron? Nu kommer du aldrig att stiga upp från din sjukbädd, du skall dö.” Kungen frågade: ”Hur såg han ut, han som kom emot er och sade så?” – ”Han bar en hårmantel och hade ett skinn om höfterna”, svarade de. Då sade kungen: ”Det var Elia från Tishbe!”

Achasja sände nu en officer med femtio man till Elia. Denne satt på toppen av ett berg, och officeren kom dit upp och sade till honom: ”Gudsman, kungen säger att du skall komma ner.” Elia svarade: ”Om jag är en gudsman skall eld komma ner från himlen och förtära dig och dina femtio man!” Då kom eld ner från himlen och förtärde honom och hans femtio man. Achasja sände ytterligare en officer med femtio man. När denne kom upp till Elia sade han: ”Gudsman, kungen befaller dig att genast komma ner.” Elia svarade: ”Om jag är en gudsman skall eld komma ner från himlen och förtära dig och dina femtio man!” Då kom Guds eld ner från himlen och förtärde honom och hans femtio man. För tredje gången sände Achasja en officer med femtio man, och när denne tredje kom fram föll han på knä inför Elia och bad om nåd: ”Gudsman, skona mitt liv och dessa dina femtio tjänares liv. De två andra officerarna förtärdes av eld från himlen tillsammans med sina män. Men skona mitt liv!” Då sade Herrens ängel till Elia: ”Följ med honom ner, du behöver inte vara rädd för honom.” Elia reste sig och gick med honom till kungen och sade: ”Så säger Herren: Eftersom du har skickat sändebud för att fråga Baal Sebub, guden i Ekron – som om det inte fanns någon gud att fråga i Israel – därför kommer du aldrig att lämna din sjukbädd, du skall dö.”

Och Achasja dog, så som Herren hade sagt genom Elia. Eftersom han inte hade någon son blev hans bror Joram kung efter honom. Detta hände under det andra året som Joram, Joshafats son, regerade i Juda. Achasjas historia i övrigt, hans bedrifter, har nedtecknats i krönikan om Israels kungar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.