Kärlekens väg

”Kärlekens väg” – EFS Helsingborg 11 feb 2018
Barbro Bjerle

Jag har haft förmånen vara med på gudstjänst här alla söndagarna under temaperioden, utom i söndags då det var ”UT” men hört den på nätet. Dagens texter har alla anknytning till, UPP, IN och UT, inte minst UT.
Daniel citerade i söndags bl a bibelordet om att Jesus vandrade omkring, gjorde väl och hjälpte alla. Hans vandring, kärlekens väg… vår vandring… ute bland människorna. Han såg, hörde, kände med dem. Daniel nämnde om ALLAS vårt ansvar inte som en tung börda utan som en fantastisk möjlighet att få vara ANVÄND!


:..”..1 Kor 12:31:..och nu visar jag er en väg som överträffar alla andra” sen kap 13 som vi hört läsas
…Psaltarpsalmen slutraden i v11: ”Visa mig Herre, din väg,…så att jag kan vandra i din sanning”

”Visa mig din väg”…kanske bett den litet felaktigt….
Visa mig min väg…..
Vår bön, VISA mig din väg.
Själv har jag ofta tolkat de orden som en hjälp då vi är i valet och kvalet , behöver vägledning i viktiga valsituationer, vad skall jag utbilda mig till, vilket yrke, vem ska jag gifta mig med, skall jag resa hit eller dit, flytta… visa mig Gud … ofta för att underlätta i en valsituation , inte fel…
…När vi med psalmisten ber: ”Visa mig Herre din väg,” är det inte för att vi skall kunna välja rätt väg. Hemligheten heter överlåtelse. överlåtelse åt vägen Vägen är ju ytterst sett alltid en person.

”Att utforska en väg är bara meningsfullt om vi vill vandra på den”, vi läste och bad ”visa mig herre din väg, jag vill vandra i din sanning”. Det är inte angeläget för Gud att visa dig vägen om du inte vill gå den, men han längtar efter att få leda dig på kärlekens väg.

Kombination: BÖN:” Visa mig din väg som överträffar alla andra vägar”

KÄRLEKENS väg, Kärlek, vitt och brett begrepp som ibland blivit urvattnat.
MOTSATSEN till kärlek? Vi tänker hat… inte många av oss som verkligen hatar?
”Icke- kärlek”…. =LIKGILTIGHET…
att inte bry sig… UNDERLÅTENHETSSYND…
”jag var i fängelse, sjuk, besökte mig inte…”
LIKGILTIGHETEN, drabbar oss inte plötsligt, kommer sakta smygande, ser barnen som svälter, ser våldet på TV, blir avtrubbade, vänder bort blicken,
Men VI kan mer och mer få FYLLAS av Hans kärlek inte delvis halvhjärtat …utan ”Låt er alltmer uppfyllas av Anden” varje dag, stund en nödvändighet.

Vi ska  inte gå omkring m dåligt samvete… det blir inte världen bättre av, det mår vi bara dåligt av… STRESS utbrändhet….

Psykoterapeuten Patricia Tudor Sandahl berättar i en av sina böcker om en kvinnlig chef som varit sjukskriven i flera år. Hon hade deltagit i många rehabiliteringsprogram nästan alltid fått uppmaningen att lära sig att SÄGA NEJ viktigt. Ett vanligt problem bland utbrända människor är att de tar på sig mer än de förmår. Men det räckte inte hela vägen berättade hon, även om hon med tiden blev duktig på att säga nej. Hennes liv tog en ny vändning först när hon kom fram till vad det var hon ville säga JA till!
Vad är det som får mig att brinna?… God psykologisk kunskap stanna upp, tänka efter.
Också tillämpbar i det andliga livet. Vad VILL jag VAD vill HERREN att jag skall BRINNA för. Hans ledning till mina NEJ och JA…

Säja JA…. Till det som är vår kallelse… vår uppgift…
Tomas Sjödin  ”Den som hittar sin plats tar ingen annans”…
Tomas Sjödin: Jesus kallar lärjungar inte till ett jobb i ett team .. kallar dem in i ett sammanhang att TILLSAMMANS FÖLJA.. inte PERSONAL till sitt team… Han såg POTENTIAL… boken innehåller ett helt kap ”Att bygga sitt liv på ett ”Ja”
att få växa, utvecklas ”BÄRA FRUKT” efter sin fulla potential…” 

Dagens evangelietext Luk.18:31-43

Han samlade de tolv omkring sig och sade till dem: ”Vi går nu upp till Jerusalem, och allt som profeterna har skrivit om Människosonen skall gå i uppfyllelse. Han skall utlämnas åt hedningarna, de skall håna och skymfa honom och spotta på honom, och de skall prygla honom och döda honom, och på den tredje dagen skall han uppstå.” Av detta begrep lärjungarna ingenting. Vad han menade var fördolt för dem, och de kunde inte förstå vad han sade.

När Jesus närmade sig Jeriko satt där en blind vid vägkanten och tiggde. Han hörde en folkhop komma på vägen och frågade vad som stod på. Man talade om för honom att Jesus från Nasaret gick förbi, och då ropade han: ”Jesus, Davids son, förbarma dig över mig.” De som gick främst sade åt honom att vara tyst, men han ropade ännu högre: ”Davids son, förbarma dig över mig.” Jesus stannade och sade till dem att leda fram honom, och då mannen kom närmare frågade Jesus: ”Vad vill du att jag skall göra för dig?” Han svarade: ”Herre, gör så att jag kan se igen.” Jesus sade: ”Du kan se igen. Din tro har hjälpt dig.” Genast kunde han se, och han följde med Jesus och prisade Gud. Och allt folket som såg det sjöng Guds lov.

Vem är Jesus?
1. Människosonen (kallar han sig själv)
Människosonen. Lärjungarna, kände till benämningen.
Daniel 7: 13 ” en människoson som kom med himmelens skyar
Vers 14: ”Åt honom gavs makt och ära och rike, och alla folk och stammar och språk måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde som inte skall ta slut, och hans rike skall inte förstöras”.  Messias. Jesus visste vem han var.

Jesus talat om sig själv som Människosonen många gånger. ex
Människosonen har makt att förlåta synder, men särskilt i förbindelse med hans lidande, död och uppståndelse, kommit ”inte för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många”….nu var det nära förestående …
Lärjungarna, hör… men förstår inte ….tröga… Hur är det med oss…?

2. Jesus från Nasaret
Så benämndes han av folket …, människan, Jesus, inte förstått sett än vem han var…inte fel
Men Han var så mycket mer!

3. Jesus, Davids son! ropar den blinde tystas ner ganska brutalt …
Upprepar liksom desperat ännu högre Davids son! Han förstod! Jesus Davids son (Messias) förbarma dig… (Luk 18:38-39) den ende i Lukas evangeliet som tilltalar Jesus på det sättet Jesus, Davids son förbarma dig…

Vad GÖR Jesus?
Bra att försöka se om vi vill följa honom på kärlekens väg.
Samlar lärjungarna har något särskilt att säga dem… går (vandrar i rörelse mot målet Jerusalem)….. talar (IN-pil)
Några ville hindra den blinde, att komma i kontakt m Jesus andra som fanns vid vägen hjälpte honom fram till Jesus,.. någon fick förmedla ”Var vid gott mod, han kallar på dig” enl . skildringen av den här händelsen i Markus evangelium.
Jesus inte så upptagen av sitt eget förestående lidande…inte nog av sitt eget…

Vad gör Jesus vidare…frågar…..vi kan tycka det är självklart… men Jesus har hört ROPET på HJÄLP men vill att mannen själv skall uttrycka vad han vill att Jesus skall göra.

Jesus sade, Jesu ord är skapande det händer alltid något då Jesus talar…

Detta var något om vem Jesus är och vad han gör.

Så är frågan idag, Vill vi gå kärlekens väg? Vill jag …Vill du?

Jesu liv, ord och gärning i fullkomlig harmoni.
Vi har nog lättare att uttrycka oss med ord i vad vi vill än att sedan leva så.

Komma ihåg.
GRUNDEN vem vi ÄR… inte vad vi gör (också viktigt)
Vi är Hans älskade barn, vi är också hans tröga lärjungar som ibland ”ingenting begriper” som kanske tom följer med folkmassan, som vill hindra att Jesus stannar upp….
Vi får förbli hans älskade barn och förhoppningsvis ngt mindre tröga… efterhand.

Men vi får ropa på hjälp som den blinde ”Förbarma dig över oss!
Vi kan också vi bli hindrade, våra rop kan tystas nermen med uthållighet och villighet skall också vi få se förvandlade människor, inte ge upp fortsätta att själva ropa om förbarmande, om att han skall höra vårt rop. JESUS hör ropet. Vill gärna att vi blir konkreta och svarar på Hans fråga. Möta oss personligen.
Sedan den blinde fått hjälp…”received” tagit emot hjälp:
FÖLJDE Jesus och PRISADE GUD, nådde UT:
ALLT FOLKET som såg det SJÖNG GUDS LOV!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.