UPP IN UT (del 1)

”Att bli lik Jesus” – 14 jan 2018
Daniel Svensson

Kära församling!

Det känns som att jag har förberett mig för den här predikan sen jag började här. Under dessa fyra veckor kommer vi prata om vad som är vår vision och vad vi vill se här i EFS-kyrkan.

Men detta blir också för mig ett tillfälle där jag får beskriva vad som finns på mitt hjärta och i vilken riktning jag vill att vi ska gå. Hur är vi kyrka? hur är vi efterföljare till Jesus? hur kan vår kyrka få vara med och förvandla Helsingborg.

Jag kommer tala stora ord om lärjungaskap och om vad det innebär att följa Jesus. Och jag vet att det finns en risk att många av er kommer stänga igen öronen. Kanske omedvetet men vissa medvetet. Ni kommer tänka detta är inte för mig. Detta är något för dem superkristna i vår församling men det är inget för mig.

Som om det skulle finnas olika nivåer av att vara kristen. Vanlig kristen – lärjunge – superkristen lärjunge – helgon. Och så känner kanske du och jag att jag lägger mig på en lagom nivå.

Men det finns inga superkristna! Det finns inget A och B-lag i Guds rike. Jag ber dig att släppa tanken på vissa utvalda kristna som ska göra detta och vissa speciella personer.

Här i vår församling finns vi olika människor som bär på olika erfarenheter som har sårat oss och vi har varit med om olika saker. Vi är lite kantstötta, sårade, förvirrade, flera av oss är trötta och vi ser inte alltid klart!

Här finns inga superkristna! Jag är ledsen, du kan inte sätta den på mig heller bara för jag har en prästskjorta. Jag är som er, ledsen om du trodde något annat men jag är ingen superkristen heller.

Men jag är en och jag vet att vi är många här som längtar efter att få leva livet fullt ut i äkta nära relationer. Vi vill lära känna Jesus, komma närmare honom UPP, vi vill leva i nära äkta relationer med varandra IN och vill vill påverka vår omgivning så att fler får uppleva Guds kärlek UT.

Vi vill inte bara att vårt liv ska fyllas med år utan att våra år ska fyllas med liv.

Så släpp tanken att detta bara är för några superkristna.

Hela grunden för min församlingssyn är att antingen så bygger vi församling tillsammans eller så kommer det inte funka. Detta handlar om dig! Vi behöver dig, vi behöver ditt unika bidrag. Vi behöver att du är lite vaken nu och är med i det Gud vill göra med oss!

Församling är Kristi kropp och det är när var och en stöder och hjälper varandra med just den kraft som var och en har fått som kroppen kan byggas upp i kärlek, Ef. 4:16

Vi kan bli som Jesus!

Det är detta som UPP IN UT handlar om.

Jesus kom inte bara för att dö och uppstå för oss och ge oss en biljett till himlen! Då hade han inte behövt vara här i 33 år. Han kom för att visa oss vem Gud är och bli vår förebild. Han visade oss att det eviga livet börjar inte sen, utan redan här och nu, och fortsätter in i evigheten. Då ska vi få se honom men redan här och nu får vi leva nära honom, lära känna honom och förvandlas av honom.

Han vill förvandla oss till att bli lika honom.Och då tror jag att denna enkla bild kan få hjälpa oss som enskilda men också som församling, att bli mer lika Jesus.

Nya testamentet målar upp en verkligt inspirerande vision om hur vi människor kan bli lika Jesus. Och det börjar med att Jesus går runt och kallar personer att följa honom. Han säger Följ mig! Och
det som händer är att personerna lämnar allt sitt eget och börjar följa honom. Vi som läser tänker: Vad hände här? Vad har jag missat?

Jo för att förstå den situationen så behöver vi förstå den tiden när Jesus levde. Ett judiskt sammanhang och där och då fanns det rabbiner, lärare som gick runt och hade lärjungar. Och det coolaste man kunde göra som ung tonåring var att få följa en rabbi, en mästare. Och vanligtvis så fick pojken gå fram till rabbin och fråga: Får jag följa dig?

Rabbin kunde då svara: Nej, gå och lär dig ett annat yrke! Eller kunde han säga Ja, kom och följ mig!

Om Rabbin sa, Kom och följ mig, då innebar det att rabbin trodde att pojken hade det som krävdes för att bli som honom. Det var målet, att bli lik sin rabbi.

Jesus gjorde något annorlunda: Han gick själv fram till personer och sa: följ mig! När lärjungarna hörde orden så blev de helt till sig. Det är som om Jesus hade sagt till dig: Du får ditt drömjobb!
Jesus valde själv ut sina lärjungar: Som han senare skulle säga till dem:
Ni har inte utvalt mig utan jag har utvalt er!
Kom och följ mig!
Lär av mig!

Och så fick de följa honom dygnet runt. Det var ingen teoretisk kunskap. De studerade hur han rörde sig, hur han pratade, åt, sov, hur han mötte människor. Målet för dem var att leva så nära Jesus
att de till slut tänkte på samma sätt som honom. De formades under tre års tid av sin mästare. Jesus förvandlade deras liv, deras tänkande, deras hjärtan. Och lärjungarna lät sig förvandlas!

Jesus undervisade lärjungarna med sitt liv och inte bara med ord. Han använde ord också men oftast kopplat till en praktisk situation. Lärjungarna kunde se att hans ord bekräftades i hans liv. Liv och lära var ett. Jesus hade inte bara ett budskap utan har var budskapet personifierat!

Kan ni tänka er in i lärjungarnas liv när de börjar förstå att Jesus var Gud! Det är inte bara en mänsklig lärare som tror på mig! Gud själv tror på mig och vill att jag ska bli som honom! Ingen dålig uppmuntran. Gud tror att du har vad som krävs att bli lik honom!

Det är hissnande!

Kyrkan finns till för en enda anledning: ”Att förvandla människor till småkristusar” CS Lewis.

Det är så i övertydligt i Bibeln att Gud vill forma oss så länge vi lever.

Paulus som själv genomgick denna förvandling skriver till romarna:
Låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar Rom 12:2. Ty dem han i förväg har utvalt har han också bestämt till att formas efter hans sons bild, Rom 8:9.

Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Jesus Kristus, Fil. 2

Vi ska imitera Kristus, Klä ut oss till honom, Eller ikläda oss honom.

Paulus skriver i Rom. ikläd er herren Jesus Kristus! Rom. 13:14

En lärjunge placerar sig medvetet i Guds närhet och ber honom:
Forma mig, forma mig efter din bild.

Alla är vi formade av något eller någon. Helgonen är formade av någon precis som terroristerna är formade av någon. Alla är vi någons lärjunge. Alla får vi någon slags utbildning som formar vårt tänkande, våra hjärtan, vårt sätt att leva och värdera saker.

En kristen väljer att formas av Jesus. Och JA, det gäller dig!

Detta är inget som vi halvhjärtat snubblar in i. Vi söker efter att likna Jesus med hela vårt hjärta, av hela vår själ och av hela vårt förstånd.

Du kanske inte tänker såhär nu och därför ber jag dig att tänka om. Ja, vända om och börja ta Jesu kallelse på allvar.

Jesus och Bibeln utmanar oss att tro på detta och tro att en förvandling är möjlig.

Paulus använder bilden av ett springa ett lopp. Löp för att vinna! Och om jag hade frågat dig att ställa upp i ett Maratonlopp imorgon. Vad hade du svarat?

Erik och Anna hade kanske ställt upp. Men de flesta här hade nog sagt nej.

Men hade jag sagt: Du får under ett år träna tillsammans med Erik och Anna, Varje dag kommer ni träna tillsammans, de kommer ge dig kostråd, träningstips och uppmuntran. Kanske hade du då sagt ja!

För ofta blir det så när man lyssnar på en predikan och man uppmanas till olika saker: var kärleksfull!, var generös!, var stilla!, var förlåtande!, tänk på andra! Och du kanske har tänkt
men hur??

Då skulle jag säga att det är en stor skillnad att tillfälligt försöka vara lik Jesus.

Och att öva sig i eller träna sig till att bli lik Jesus. Det går inte på en månad, en termin. Det tog år för lärjungarna, det kommer ta år för oss.

Men plötsligt så behöver vi inte anstränga oss så mycket utan det blir som kristna reflexer. Om vi ser någon som behöver hjälp så behöver vi inte tänka, vad ska jag göra?, utan vi bara gör det som en reflex. Jesus har fått forma oss och vi gör det som han hade gjort som en reflex.

Vi praktiserar goda vanor, håller koll på balansen mellan UPP, IN, UT och så får den helige Ande forma oss och göra oss mer lika Jesus. Att vi kommer falla och misslyckas det vet vi men det är ingen anledning till att ge upp. När vi faller så reser vi oss. Det är ingen fara att fall, Faran är om vi inte reser oss upp igen.

Kanske känner du att du har försökt? Kanske är du trött och slutkörd och lite besviken på Gud.

Men frågan idag är om du är villig att låta Jesus vara din lärare. Alla studerar något, någon studerar annonstexternas extraerbjudande, någon studerar kändisarnas liv, någon kan alla spelare i Svenska Hockeyligan. En Jesu lärjunge studerar Jesu liv och strävar efter att imitera det. Är du villig att lära dig hur han hade levt om han hade haft ditt jobb, din familj, din livssituation? Är du villig att tillsammans med oss andra låta dig formas av honom? Tillsammans får vi hjälpa varandra att följa Jesus.

Jesus säger: Lär av mig!
Fadern från himlen säger: Lyssna till honom!
Paulus säger: Låt allt vad ni gör i ord och handling ske i Herren
Jesu namn.

Vad säger ditt hjärta?

Lyssna inte till någon annan, Lyssna till ditt eget hjärta!

 

Texter under predikan.

Han låter hela kroppen fogas samman och hållas ihop genom att alla lederna hjälper och stöder, med just den kraft han ger åt varje särskild del. Då växer hela kroppen till och byggs upp i kärlek.
Ef. 4:16

Kom och följ mig.
Matt 4:19

Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består, och då skall Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn.
Joh. 15:15

Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ.
Matt 11:29

Kyrkan finns till för en enda anledning: ” Att förvandla människor till småkristusar”
C.S. Lewis

Låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar!
Rom 12:2

Ty dem han i förväg har utvalt har han också bestämt till att formas efter hans sons bild.
Rom 8:9

Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Jesus Kristus!
Fil. 2:5

Ikläd er herren Jesus Kristus!
Rom. 13:14

Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löpför att vinna det.
1 kor 9:24

Jesus säger: Lär av mig!
Matt. 11:29

Fadern säger: Lyssna till honom!
Matt. 7:5

Paulus säger: Låt allt vad ni gör i ord och handling ske i Herren Jesu namn.
Kol 3:17

Vad säger ditt hjärta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.