Guds rike är nära, 2 söndagen i advent

EFS-kyrkan Helsingborg 10 dec 2017
Daniel Svensson

Nåd och frid vare med er!

Det särskilda med andra söndagen i advent är att den talar så starkt om andra advent, Herren Jesu andra ankomst till jorden. För ordet advent betyder ju ankomst, och alla hans lärjungar har väntat på detta Jesu andra advent i över två tusen år.

Tecken skall visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor skall förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen, ty himlens makter skall skakas. Då skall man få se Människosonen komma på ett moln med makt och stor härlighet. När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig.” Han gav dem en liknelse: ”Se på fikonträdet och alla andra träd. När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren nära. På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära. Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer. Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå. Var på er vakt så att inte era sinnen fördunklas av omåttlighet och dryckenskap och livets bekymmer, annars överraskas ni av den dagen som av en snara, för den skall komma över alla som bor på jorden. Håll er vakna hela tiden och be att ni får kraft att undfly det som väntar och kan stå upprätta inför Människosonen.

Jesu egen undervisning i evangeliet i dag talar om de tecknen som ska visa sig innan han kommer tillbaka.

Vi ska ta vara på den undervisning Jesus har gett oss, vi ska vara både uppmärksamma men samtidigt försiktiga med att dra för snabba slutsatser.

Hur ska vi då förhålla oss? Vad betyder allt detta för vår tro? Jesus berättade om den sista tiden för att ingenting ska förvåna oss och för att skärpa vår uppmärksamhet. Han gav oss ingen tidtabell för den sista tiden, men han ville att vi skulle känna igen och förstå vad som händer, när det händer.

Jesus berättade allt detta för att vi inte ska bli överrumplade. Tvärtom genom att veta blir vår tro starkare och hjälper oss att klara det svåra som händer i världen och som kommer hända. När tusentals kristna känner igen sin situation i det Jesus berättar då blir det en sådan tröst och det ger kraft att fortsätta tro, att hålla ut i lidande, förföljelse!

Så när allting skakar så säger Jesus:
– Räta på er, lyft era huvuden, titta uppåt och vet att hjälpen är på väg.

Gud vet, Gud vet tiden – den rätta tiden för Kristi andra advent. Om man systematiskt går igenom alla bibelställen som handlar om den yttersta tiden, är detta så tydligt:

Vi uppmanas att inte tappa hoppet, inte sänka vårt huvud nedåt utan lyfta huvudet mot Gud och så hålla oss lugna.

Vad Jesus alltså djupast sätt gör, är att trösta oss. Han manar oss till självbehärskning och saklighet. Lita på mig!

Den sista tiden blir svår, men det är bara det dramatiska förspelet som bereder väg för det stora, det nya, det underbara, som Gud har i beredskap för oss: Det blir som en smärtsam förlossning innan vi får se en ny himmel och en ny jord där rättfärdighet bor.

Jesus vill trösta oss, ge oss nytt mod, Räta på er, Lyft era huvuden! Titta uppåt! Hjälpen är på väg!

Lita på mig, Lyssna till mig!

Allting kommer skaka och då finns det bara en sak som är fast, Allting kommer att skaka och då blir det tydligt vad vi har byggt våra liv på.

Jesus säger också:
Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund.
Matt. 7:24-25

Jesus säger:
Himmel och jord skall förgå men mitt ord skall aldrig förgå.

Sen fortsätter han:
Var på er vakt! Era sinnen kan fördunklas. – ni riskerar att inte se klart på verkligheten. Om du inte är på din vakt.

Var på din vakt. Låt inte god mat, starka drycker och fina saker få din längtan att tappa skärpan. Be om styrka och klokhet att se klart.

Det sägs att om man tar en groda och sänker ner den i en kastrull med hett vatten hoppar den omedelbart ut. Det är en betingad reflex hos grodan. Om man däremot sänker ner en groda i ljummet vatten och gradvis höjer temperaturen, så kokas grodan till döds. Den märker inte den långsamma förändringen och när den väl märker att något är fel, då har kroppen och musklerna blivit allt för slöa så den kan inte fly och därför dör den i det kokande vattnet.

Jag kollade upp denna berättelse i veckan och tydligen var det inte sant. Grodan skulle hoppat ur tidigare, tack och lov!

Men berättelsen kan ändå vara talande för oss.

Vi kristna är utsatta för en gradvis förskjutning bort från Guds ord och hans sanning.

Ska vi som kristna, som kyrka vara med och förändra vår stad, vår omgivning eller ska vi passivt låta den förändra oss? Märker vi hur den förändrar oss?

Vad är det som förändrar oss?

Jesus Kristus vill förändra dig, han vill att du ska bli mer lik honom. Han nöjer sig inte med en liten del av ditt liv. Han är den som har skapat dig, dött för dig och han kräver total överlåtelse och att vi hans lärjungar går mot strömmen. Du kan inte lura Jesus, han vet allt och vill ha allt!

Och tro inte på de bilder av honom som en snäll tönt utan krav, alltid förstående och överslätande. Nej, Han är den som ska komma och döma levande och döda.

Tro inte att du kan utnyttja honom när det passar för dig. Nu tar jag fram Jesus, nu behöver jag honom. Nej! Nej!

Sätt dig inte över honom och tro att du ska få bestämma över honom. Vi behöver istället böja oss under honom och låta honom få vara Herre i våra liv.

Jesus är Herre!

Detta var den första kristna bekännelsen. Jesus är Herre. Och på den tiden i Romarriket var det så provocerande och en livsfarlig bekännelse. Kejsaren i Rom var inte Herre längre utan Jesus är Herre! Kristna torterades och dödades för den bekännelsen och kristna gör det än idag. Aldrig har förföljelsen varit så stor som idag på grund av kristna vägrar förneka att Jesus är Herre.

Detta är det enkla svaret på frågan om vem som är kristen. En kristen är någon som har Jesus som Herre. Han är Herre inte jag.

Att följa Jesus är ingen hobby, det är ingen deltidsuppgift. Han vill ha allt! Han är värd allt!

Han ber oss idag, vår Herre ber oss att vara uppmärksamma och tolka tidens tecken.

Han ber oss att räta på oss, fästa vår blick på honom. Hjälpen är på väg!

Gud ge oss ögon så att vi kan se! Öppna våra ögon! Heliga Birgitta har gett oss en bön som mängder av kristna använder och som vi också får använda:

Herre visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.
/Heliga Birgitta!

Som avslutning så vill jag läsa från 1 Thess. 5:1-11

Jag antar att jag inte behöver ta upp frågan om när detta ska ske, mina vänner. Ni vet lika väl som jag att dagen för Mästarens återkomst inte står i almanackan. Det är inte så att han skickar ett brev och förvarnar om sin ankomst, lika lite som en inbrottstjuv skulle göra det. När alla nöjt pustar ut och dunkar varandra i ryggen – Ja det var det, det! Vi klarade det! Nu kan vi ta det lugnt! – då brakar allting loss. Det händer lika plötsligt och oundvikligt som när värkarna sätter in för en kvinna som skall föda.

Men ni, mina vänner, ni trevar ju inte i mörkret, så hur skulle det kunna ske i ett obevakat ögonblick för er del? Ni är ju ljusets söner och dagens döttrar. Vi lever under vidöppna skyar och vet var vi står. Låt oss alltså inte gå genom livet som sömngångare som de andra. Höll ögonen öppna och var på alerten. Om natten sovs det och om natten sups det. Men inte hos oss! För vi är dagmänniskor, och det ska vi också visa. Gå ut i dagsljuset nyktra, klädda i tro, kärlek och hopp om räddning.

Det är ju inte för att förkasta oss i vrede som Gud har gjort sig besvär med oss utan för att rädda oss genom vår Mästare Jesus Kristus. Han dog för vår skull, och hans död leder till liv. Vare sig vi vakar med de levande eller sover med de döda lever vi med honom! Håll alltså modet uppe på varandra. Bygg upp hoppet så att ni alla är med i det tillsammans och ingen blir utanför och ingen blir efter. Jag vet ju redan att ni gör detta, men fortsätt så.
1 Thess 5:1-11 (The message)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.