Vårt evighetshopp

EFS-kyrkan Helsingborg 5 nov 2017
Daniel Svensson

Temat idag är vårt evighetshopp och det är verkligen något centralt i vår kristna tro. Varje söndag samlas vi till gudstjänst på grund av att Jesus uppstod på en söndag. Varje söndag är en påskdag och vi firar att döden är besegrad, Jesus lever och vi får liv genom honom.

Genom hans död och uppståndelse så får vi evigt liv.

Vi står upp och läser dagens bibeltexter.

Hem 11 kallas för trons kapitel och är en uppräkning av troshjältar. Vi kommer in i vers 13:

I tro dog alla dessa utan att ha fått vad de hade blivit lovade. De hade bara sett det i fjärran och hälsat det och bekänt sig vara gäster och främlingar på jorden. De som talar så visar att de söker ett hemland. Och om de hade tänkt på det land som de lämnat kunde de ha återvänt dit. Men nu längtade de till ett bättre land, ett i himlen. Därför skäms inte Gud för dem, utan de får kalla honom sin Gud; han har ju grundat en stad åt dem. Heb 11:13-16

Att de döda uppstår har också Mose visat i stället om törnbusken, där han kallar Herren för Abrahams Gud och Isaks Gud och Jakobs Gud. Gud är inte en gud för döda utan för levande, ty för honom är alla levande.” Luk 20:37-38

Idag har vi fått vara med om ett dop och för oss som är döpta så blir varje dop en påminnelse om vad dopet innebär för oss. Dopet är den största gåva som vi människor kan få och är du här idag och inte är döpt så kom gärna till mig efteråt så ordnar vi det. I dopet så finns hela Guds rikedom som han vill ge oss.

Vi kristna kan ofta be och längta efter mer av Gud. Visa mig mer, lär mig mer. Det är helt rätt! Men vi har redan fått mer än vad vi intellektuellt kan förstå. Vi behöver istället upptäcka mer av dopets gåva, de vi redan är, det vi redan har fått av Gud.

I dopet så blir vi hans barn, en del av hans familj. Vi blir adopterade in i Guds familj. Och en person som är adopterad är inte en andra klassens barn utan någon som är adopterad har samma rättigheter, samma ställning i familjen som ett biologiskt barn.
Vi får en pappa i himlen som älskar oss med en perfekt kärlek, vi får en ny identitet, ny tillhörighet.

Lyssna på detta nu, Ester är du med:

Det som Jesus är av naturen, det blir vi genom nåden.

Du är Guds barn, söner och döttrar till den levande Guden. Oändligt älskade och dyrbara.

Nu handlar det inte längre om vad vi ska göra utan om vem vi tillhör. Vårt värde ligger inte i om vi lyckas eller misslyckas, Vi är någon innan vi gör något.

Ester är någon innan hon gör något.

Till och med Jesus när han gick här på jorden fick det inpräntat i sitt hjärta:

När han skulle börja sin tjänst, han hade levt ett lugnt och stilla liv i Nasaret i ca 30 år. Och nu var det dags för honom att sätta igång med predikandet och hans offentliga liv. Innan han börjar sin verksamhet så döps han av Johannes i Jordan. Och när han kliver upp ur vattnet då kan inte himlen vara tyst. Fadern i himlen kan inte tiga längre utan utbrister: Detta är min älskade son, han är min utvalde.

Samma sak som hände vid Jesu dop sker vid alla dop. Fadern utbrister: Titta på Ester, hon är min älskade dotter.

Jag sa det för två veckor sen och jag säger det idag igen:

”Om människor för höra mer om vem dem är så behöver man inte ägna så mycket tid åt vad dem ska göra, eller vad dem inte ska göra.”

I dopet är det Gud som handlar och han ger oss en ny identitet, en ny tillhörighet, ett nytt liv! Detta är något som vi får bygga våra liv på. Ester kommer få tid att upptäcka detta och leva utifrån dopets nåd och verklighet.

Vi som är döpta får också välja om vi vill leva utifrån dopets verklighet. Det är inte så viktigt när du döptes om du var ett litet barn eller om det var i vuxen ålder, det viktiga är om du lever i ditt dop idag? Att dagligen få säga vårt JA till den Gud som har sagt sitt stora JA till dig.

Dopet handlar om död och liv. Många kyrkor har nedsänkning av hela kroppen i vatten. Att hela kroppen täcks med vatten, då blir det tydligare att något dör i dopet för att sen uppstå till något nytt, ett nytt liv. Men även om man gjuter vatten på huvudet eller sänker ner kroppen så sker det som Paulus skrivet i Rom 6:

Genom dopet har vi alltså dött och blivit begravda med honom för att också vi skall leva i ett nytt liv, såsom Kristus uppväcktes från de döda. Rom. 6

Något dör i dopet. Vad är det? Jo det är det som Paulus kallar den gamla människan, allt det i våra liv som inte vill böja oss under Gud, allt det där när vi själva vill vara Gud, när vi själva ska vara alltings centrum, vår egoism och vår självcentrering. JAG MIG MITT

Den bästa bilden, illustrationen av detta är en person som står stillastående, allting ska kretsa kring jag, mig och mitt. Det är ingen rolig position och alla runt omkring blir rätt snabbt trötta på en och jag själv mår inte så bra heller. Men så lätt det är att hamna här.

Luther som är väldigt populär i dessa tider sa att vi människor är inkrökta i oss själva.

Men en person som väljer att leva i Kärlek, det är en person i rörelse. Då är någon annan i centrum och man börjar röra sig i en omloppsbana kring någon annan. Och då börjar dansen, då kommer glädjen, livet pulserar och vi får uppleva befrielsen av att ha Jesus och andra människor i centrum istället för mig själv. Och så under vissa stunder så kan man få uppleva något så sällsynt som självförglömmelse.

Det som sker i dopet är att vårt egocentrerade, stillastående liv dör, men samtidigt lever det vidare i våra liv och vi blir inte fria från det. Vi lever med den gamla människan och den nya människan. Och därför är dopet inte enbart en livshändelse utan mycket mer än livsväg. Ett sätt att leva på, en ständig process att välja det nya livet, döda det gamla och ge utrymme för det nya doplivet i Jesus Kristus.

Han dog och uppstod för oss, I dopet så dör vi från vårt eget och uppstår till ett nytt liv där Jesus är i centrum, Jesus är grunden, han är klippan som vi bygger vårt liv på och inte oss själva.

Ester, säg till om du inte hänger med.

För några år sen så hörde jag en rappartist som sjöng:

You have to die before you die so when you die, you don ́t die!

Där har vi det kristna livet.

Jag vet inte hur du tänker om döden, kanske har den här helgen fått dig och tänka på döden. Kanske har du som jag känt att döden är så fel! När någon dör och man känner bara i varje cell i ens kropp att Nej Nej Nej! Såhär ska det inte vara, detta är bara fel, Något i en bara vägrar acceptera att döden ska få finnas.

Har du känt något liknande så kan jag berätta att det är för att något har gått förlorat. Du längtar efter det paradis som en gång fanns där döden inte existerade.

I kristen tro så är döden vår fiende,

Vi kan säga att döden är en naturlig del av livet men NEJ säger Bibeln. Döden och synden hör ihop.

Synden är det gift som gör att vi människor dör, så var det inte tänkt. Det är inte Guds tanke med livet. Döden är inte en naturlig del av livet, vi ska inte bli vän med döden, Döden är vår fiende.

Och vi vet att döden inte har sista ordet om våra liv.

Döden ska besegras, dödens makt över oss människor ska upphöra och då kommer vi att uppstå. Alla kommer uppstå igen. Alla kommer uppstå när döden är besegrad och då ska vi få möta vår Herre Jesus Kristus. Han ska komma tillbaka för att döma levande och döda.

Därför kan vi vara likt Paulus, rätt kaxiga mot döden.
Döden är uppslukad och segern är vunnen. Död var är din seger? Död var är din udd? 1 kor. 15:55

Döden är besegrad genom Jesus Kristus.
Det eviga Livet finns i Jesus Kristus

Vem är den som kommer bära oss i sina armar till vårt hemland himmelen? Det är Jesus Kristus och ingen annan.

I honom så är jag någon innan jag gör något.

Inget annat håller! Ingen är en klippa som vår Gud. Allt annat kommer att svika dig, men han kommer aldrig någonsin svika dig!

Så hur vill du ha det?

Gud han säger som Burger King – reklamen

HAVE IT YOUR WAY

Om inte vi säger till Gud: Låt din vilja ske, då säger han det till oss: Låt din vilja ske!

Du får göra som du vill. Det är ditt liv!

Men du ska veta att dina val får stora konsekvenser.

Vill du leva det liv som jag har för dig, där jag är i centrum och min vilja är viktigare än din. Det är ett liv i verklig frihet och i kärlek.

Eller vill du leva på ditt sätt där du själv är i centrum?

Idag vill jag leva utifrån dopets nåd och i dopets verklighet. Jag vill vända om på nytt och finna mitt liv hos honom som har skapat mig och som älskar mig som ingen annan.

Jag tror att många av oss behöver göra detta idag, kanske var det längesen som du sa ditt JA till Jesus, Ja jag vill leva i mitt dop, jag vill att du ska vara centrum i mitt liv, kanske någon ska göra det för första gången.

Ta tillfället idag, vi finns här för varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.