Trons kraft

EFS-kyrkan Helsingborg 22 okt 2017
Daniel Svensson

Mark 2:1-12
Några dagar senare kom han tillbaka till Kafarnaum och det blev känt att han var hemma. Det samlades så mycket folk att inte ens platsen utanför dörren räckte till längre, och han förkunnade ordet för dem. Då kom de dit med en lam som bars av fyra män. Eftersom de inte kunde komma fram till Jesus i trängseln bröt de upp taket ovanför honom och firade ner bädden med den lame genom öppningen. När Jesus såg deras tro sade han till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna.” 

Nu satt där några skriftlärda, och de tänkte för sig själva: ”Hur kan han tala så? Han hädar ju. Vem kan förlåta synder utom Gud?” Jesus förstod i sin ande vad de tänkte och sade till dem: ”Hur kan ni tänka så i era hjärtan? Vilket är lättast, att säga till den lame: Dina synder är förlåtna, eller att säga: Stig upp, ta din bädd och gå? Men för att ni skall veta att Människosonen har makt att förlåta synder här på jorden säger jag dig” – och nu talade han till den lame – ”stig upp, ta din bädd och gå hem.” Och mannen steg upp, tog genast sin bädd och gick ut i allas åsyn, så att de häpnade och prisade Gud och sade: ”Aldrig har vi sett något sådant!” 

Vilken dramatisk scen! Tänk er in i denna situation. Tänk er in i den lame mannens situation. Hans fyra bästa kompisar har bestämt sig för att han bara måste få träffa Jesus. Vi gör vad som helst, bara han får träffa Jesus. Jesus kan hjälpa honom, Jesus kan hela honom från förlamningen.

Den lame mannen måste ha haft en minst sagt besvärlig upplevelse när han till slut hamnar mitt framför Jesus. Jesus ser på honom och säger: Mitt barn, dina synder är förlåtna!

Hur tror ni den lame mannen reagerar på detta? Skulle det vara jag som låg där så skulle jag nog säga till Jesus: Tack för att du förlåter mig mina synder, men det är inte riktigt det som är mitt behov. Det är inte därför jag är här. Du kanske ser att jag är helt förlamad och det är det som är mitt problem.

Jag har ett väldigt mycket större behov att bli helad än att få mina synder förlåtna.

JAG HAR ETT STÖRRE PROBLEM I MITT LIV ÄN ATT FÅ MINA SYNDER FÖRLÅTNA.

Här tror jag vi kan känna igen oss med den lame. Vi bär alla på önskningar och problem som är viktigare för oss än att få våra synder förlåtna av Jesus. Syndernas förlåtelse verkar inte svara upp till min innersta önskan.

Eller hur tänker ni?

Men Jesus vet någonting om den lame mannen som den lame mannen inte vet. Jesus veta att den lame mannen har ett mycket större problem i sitt liv än sitt fysiska tillstånd.

Vad Jesus gör här är att han säger till den lame: Jag ser dig, jag förstår dina problem, jag ser ditt lidande, vi kommer till det senare.

Men du måste förstå att det stora problemet i ditt liv inte är ditt lidande utan din synd. För lidandet skiljer dig inte från Gud men din synd gör det.

När Bibeln talar om synd så handlar det inte bara om de usla saker som vi har gjort. Synd är inte bara lögner, felaktiga lustar eller olika misslyckanden. Synd handlar om att göra uppror mot den Gud som har skapat dig och leva utan att ta hänsyn till honom. Det är som att säga till Gud din skapare, Jag bestämmer själv hur jag vill leva mitt liv. Jag är min egen Gud!

Jesus möter den lame mannen och väljer att gå på djupet i hans liv.

Det är som om Jesus säger: När du kommer till mig och bara ber mig att bota din kropp, så går du inte tillräckligt djupt. Du har underskattat djupet i din längtan, ditt hjärtats längtan.

Detta är väldigt provocerande av Jesus. Jag tänker att alla som är förlamade vill givetvis med vare cell i deras kropp kunna gå och röra sig igen.

Men kanske hade denna man satt allt sitt hopp till möjligheten att kunna gå igen. Kanske tänkte han, bad han: Om jag bara kunde gå igen, du skulle jag inte önska mig något mer i livet. Om jag bara fick gå då skulle jag aldrig klaga mer, jag skulle aldrig sörja mer. Om bara detta ordnade sig då skulle allt bli bra.

Men Jesus verkar säga: Nej, du har fel där, Och detta kan verka väldigt tufft, det är inte vem som helst som säger såhär till en lam. Men Jesus vet mer om denna mannen än han själv gör. Jesus vet att botar jag dig nu, så vänta några månader när lyckoruset har lagt sig, vänta och se, rötterna till hjärtats otillfredsställelse sitter djupare än du tror.

Skådespelaren Jim Carrey har sagt följande: ”Jag önskar att alla människor kunde bli rika och berömda och få allt dem drömmer om så att de förstå att det inte är svaret”

I Bibeln får vi reda på att människans grundläggande problem är när vi bygger vår identitet, vårt liv på något annat än Jesus Kristus. Och det kan vara många olika saker, men när vi lever våra liv med önskan och längtan att: Får jag bara detta, då kommer allt bli bra. Vi förlitar oss på att om jag får min innersta önskan uppfylld, då kommer mitt liv bli underbart och helt. Just nu är inte allt bra men då kommer allt bli bra.

Vi gör vår önskan till vår frälsare! Får jag bara detta då blir jag räddad, Ja vi uttrycker inte det så men ni förstår vad jag menar.

Men tänk om vi får vår innersta önskan uppfylld, då kommer vi bara bli ännu tommare, ännu olyckligare. Vi trodde att vår innersta önskan kunde rädda oss men den svek oss. Det är det Jim Carrey vill att vi ska förstå.

Jesus, säger till oss: Kom till mig, lita på mig. Om du ger mig ditt liv så kommer jag ge ditt ett liv fyllt av liv, mening och kärlek. Och om du misslyckas och sviker mig, då kommer jag förlåta dig,

Jag är den ende frälsaren som kan göra det.

Jag kommer aldrig svika dig, aldrig överge dig.

Detta är svårt för oss människor att få grepp om. Vi kommer till Gud för att han ska fixa våra problem, Att han ska hjälpa oss lite så att vi kan fortsätta att sträva efter det som vi tror är vårt innersta behov. Men när vi kommer till Jesus så säger han: Jag ser dina problem, jag ser dina behov, men jag vill gå djupare i ditt liv. Jag vill förändra själva grunden i ditt liv. Jag är en klippa, och jag vill att du ska bygga ditt liv, helt och hållet på mig.

Jesus vet mer om oss än vad vi vet:

Han säger:

Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Matt 11:28

Idag har vi fått vara med om Valentins dop och han har fått bli en del av Guds familj. Han har blivit tecknad med korsets tecken och hans liv är nu korsmärkt. Och han kommer inte få någon större gåva i sitt liv än den han fick idag när han döptes. Dopet går på djupet i våra liv. Det handlar om identitet och tillhörighet. Nu har Valentin fått en ny identitet i Kristus och han tillhör nu Guds folk.

Så till er Oskar och Sofia vill jag säga: Ni kommer tala om för Valentin vad han ska göra och vad han inte ska göra. Tala om för Valentin, ofta under hans uppväxt tala om för honom vem han är. Han är er son, oändligt älskad, men han är också Guds barn och han tillhör Guds folk. Han har sin identitet och tillhörighet i Gud.

Någon har sagt: Om människor för höra mer om vem dem är så behöver man inte ägna så mycket tid åt vad dem ska göra, eller vad dem inte ska göra.

I den text som vi läste idag så kan vi se att Jesus har makt att hela den lame mannen. Och han har makt att uppfylla din innersta önskan. Han skulle kunna ge dig det direkt, här och nu. Men han vet att du och jag behöver inte någon som kan uppfylla våra önskningar, vi behöver någon som går djupare än så i vårt liv.

Vi behöver någon som kan förändra vår djupa självcentrering, som kan befria oss från allt som binder oss och förvränger vår djupaste längtan. Vi behöver någon som kan förlåta oss våra synder.

Vi behöver mer än någon undergörare, vi behöver en frälsare! Jesus visste att han var tvungen att dö på korset för att kunna bli vår frälsare!

Där har du en frälsare Där har du en frälsare att bygga livet på!

Allt annat kommer svika dig! Men han kommer aldrig svika dig!

Amen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.