Hungrig del 4: Ett liv i tacksamhet

EFS-kyrkan Helsingborg 08 okt 2017
Barbro Bjerle

(OBS! När du läser nedanstående rader så ska du se dessa som ett utkast till min predikan idag).

Det är med stor tacksamhet jag har suttit och lyssnat de här söndagarna till Daniels predikningar .

Daniel sa själv att den första nog var den viktigaste. Instämmer! GUDS HUNGER… GUDS LÄNGTAN…. det är där det börjar. Han ÄLSKAR oss och vill dra oss till Honom… HUNGRAR efter oss, ropar ut sitt KOM… ett rop som förväntar sig ett svar.

VET du var du befinner dig idag? PLATSEN, tänker vi på. En MÖTESPLATS i rummet men också i tiden.

VAR i TIDEN… höst, år, dag…

Vi firar allt möjligt…

Kanelbullens dag den 4 okt
Räkmackans dag den 14 okt
Kattens dag … osv

Kanelbullens dag 4 okt, räkmackans dag 14 okt, grötens dag, äpplemustens dag… mat-dagar, kattens dag … Kalender kolla vad finns att fira…massor… vårt hunger-tema…

Vad hungrar vi efter… FIRA, FEST… vi firar …inflation i firandet, det som var ett MEDEL, en ingrediens i firandet har i stället blivit FÖREMÅL för firandet.

En mötesplats i HÖG-tiden. En högtidskalender…en festkalender som instiftades av Herren. Herrens Högtider, Herrens högtid. Också en MÖTESPLATS i MÅLTIDEN. Ett försök att väva ihop.

Idag Herrens högtid-Herrens måltid utifrån hunger och tacksägelsetemat. Vi befinner oss faktiskt mitt i en stor HÖGTID.

JUDISKA festkalendern med början Lövhyddohögtiden, Tabernakelfesten, Sukkot. Tältfest…tidigare Nyåret Rosh Ha shana, Yom Kippur, Försoningsdagen allvar, fasta…rannsakan försoningsdagen.

GLÄDJEVECKA under Lövhyddohögtiden. Firas i år 5-13 okt.

Kojor, hyddor påminnelse om de tillfälliga bostäder, tält man bodde i under ökenvandringen… GUD försörjde dem… mannat, bröd från himlen, skor och kläder blev inte utnötta…tacksägelse glädje.

Det var också under den här tiden som man byggde tabernaklet, tältet (kyrkan) man bar med sig i öknen, där Gud visade sin härlighet … molnstoden på dagen eldstoden på natten, stannade.

Dagens Psaltarpsalm 65, påminnas om tacksamheten över regn och rika skördar, höstpsalm…

”För körledaren. En psalm av David, en sång. Lovsång tillkommer dig, o Gud, på Sion. Vi infriar våra löften till dig, du som hör bön. Till dig kommer alla människor för att bekänna sina synder. När vår skuld blir oss för tung förlåter du oss. Lycklig den utvalde som får komma dig nära och vara på dina förgårdar. Vi mättas av det goda i ditt hus, av det heliga i ditt tempel. Förunderligt svarar du oss och ger seger, Gud, du som räddar oss, du tillflykt för hela jorden och de fjärran haven, du som reste bergen med din styrka, rustad med kraft, du som stillade havets brus, vågornas brus och folkens larm! De som bor vid jordens ändar står häpna inför dina mäktiga gärningar, öster och väster fyller du med jubel. Du tar dig an jorden och ger den regn, du gör den bördig och rik. Guds flod är full av vatten. Du får säden att växa, du sörjer för jorden. Du vattnar åkerns fåror och jämnar ut dess tiltor. Med regnskurar gör du jorden mjuk, du välsignar det som växer. Du kröner året med goda gåvor, där du går fram gror feta skördar. Ödemarkens beten frodas, höjderna klär sig i jubel. Ängarna smyckas av fårhjordar och dalarna höljer sig i säd. Allt är jubel och sång.

Vi har all anledning att vara tacksamma för allt det materiella goda, men jag tänker inte stanna mer vid detta i predikan idag.

Hinder för vår tacksamhet, kan anknyta till Ps 65:4-5…”du är den som sonar våra överträdelser, Salig den som du utväljer och låter komma dig nära, Han får bo i dina gårdar. Låt oss bli mättade av det goda i ditt hus, Det heliga i ditt tempel…” du sonar, försonar oss med att livet blev som det blev. Exempel: Israel i öknen… Egyptens köttgrytor…att fokusera på det vi inte har, det som vi haft men förlorat… Israels folk ökenvandringen,

Att gå och gräma sig över det dåliga som har hänt i ens liv stjäl en farlig massa energi utveckling och som man behöver ta avsked ifrån och lämna bakom sig om man skall ge sig i kast med det nya. Uppbrott och avsked är nödvändiga inslag i allas liv. Vi måste lämna relationer, platser, vanor, föreställningar, drömmar, ägodelar, förhoppningar, en stark och frisk kropp och när tiden är inne, livet självt. Avsked, lämnas inte bara i samband med döden, barnen växer upp, vänner flyttar…osv.

LEVA här och nu…

  1. ett av de största hindren för att införliva en tacksam attityd är alltså att man har svårt att släppa taget om det förgångna,
  2. eller det som vi skulle vilja ha, men tvivlar på att vi kommer att få (utbildning, jobb, gifta sig, barn).

Du som hungrar efter detta… kanske vill Herren ge dig det… om inte lyfta fram VAD vi alla kan få TA EMOT, om vi inte redan gjort det…i alla fall mer och mer få uppleva tacksamhet över vad vi har…utan faktiskt nämna något om anledning till tacksamhet trots att vi kanske tycker att vi saknar en hel del.

Ett liv i tacksamhet eftersom du är UTVALD, innebär inte att du är BÄTTRE än andra. Israel ett motsträvigt folk…innebär komma nära… pga förbundet, flera i GT men för oss UTVALD innebär det inte att man slippa svårigheter, varken för judarna eller oss.

2 Kor 4:7, 10

Denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss……för att också Jesu liv skall uppenbaras i vår dödliga kropp”

v 16

”Därför tappar vi inte modet. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag.”

2 Kor 5:1-2

” Vi vet att om vårt jordiska tält rivs ner, så har vi en byggnad från Gud, en boning som inte är gjord med händer, en evig boning i himlen, så länge vi bor i detta tält, suckar vi därför och längtar att få ikläda oss vår himmelska boning.”

Lerkärl, kropp, tempel, tält, hydda..boning…reda ut begreppen.

Först: svagt skört, vår dödliga kropp, bryts ner. Inte så kul men naturligt att bli gammal. Finns också unga kroppar som drabbas…en yttre människa…inre

Yttre = jordiskt tält … vi utvalda drabbas av… vår tröst, vår glädje.

PS 65:4-5 …du är den som sonar våra överträdelser. Salig den som du utväljer och låter komma dig nära.

Han får bo i DINA gårdar. Låt oss bli mättade av det goda i DITT hus, Det heliga i DITT tempel MÄTTNAD VARA där för alltid, BLI MÄTTAD kanske inte av allt det du önskar men av något ännu bättre DET GODA i HANS HUS:

HUR äta med både mun och öron…

ÄTA… Vi ÄTER med munnen även om jag vet ett barn som gärna ville stoppa maten i öronen.

Men ORDET… med ÖRONENöppningar i kroppen för MOTTAGANDE våra sinnen.

Inre människan” andliga mättas äta, SJÄLEN…” Jesaja 53:1-3

Hör på, alla ni som törstar, kom hit till vattnet, och ni som inte har pengar, kom hit och köp säd och ÄT. Ja, kom hit och köp säd utan pengar och för intet både vin och mjölk.

Varför ger ni ut pengar för det som inte är bröd, era inkomster för det som inte kan mätta? HÖR på mig, så skall ni få äta gott och njuta av utsökt mat.

Böj ert ÖRA hit och kom till mig! HÖR så får er själ leva!. Jesaja fortsätter om ORDET som utgår från Guds mun…. Några hundra år senare hörs ropet i Jerusalems tempel under lövhyddohögtiden: KOM till mig och drick!… GUDS KOM, LJUDER genom tiderna … Han kallar idag… KOM till mig genom ORDET.

MEN den andliga födan, munnen… nattvarden…EUCHARISTE-TACKSÄGELSE …kommunionen…HERRENS måltid idag i Mitt i HERRENS HÖGTID.

Paulus inleder ofta sina brev med att TACKA för dem han skriver till… systrar och bröder i tron, medkristna ” de heliga”… tackar för deras TRO tackar för deras KÄRLEK… ett undantag galaterna åtminstone i det inledande kapitlet inget tack.

Kommunionen, tillsammans, inte ”bara” du och Gud/Jesus.

Få in sukkot, hyddan, den tillfälliga som byggs nu idag på många håll i världen i trädgården, på balkongen. Där man öppnar upp för vännen gäster men också främlingar sukkan, gästen som bjuds in… utvidga ditt TÄLT….minns trons hjältar…under delvis öppen himmel öppen uppåt. Öppen för gäster. Tydligt för ISRAELS barn … 7 hjältar Abraham, Isak Jakob, Josef, Mose, Aron och David… förebilder för vår HJÄLTE… Messias. VI i hans tempel, kyrka, församlingen bjuds in till MÅLTID.

Paulus som TACKAR i breven för de heliga deras tro mm. ALLT är tillrett ! KOM… GÅ GE ni dem att äta!

Så en mycket kort framåtblick:

INBJUDA till FESTEN, bröllopsfesten… mat VIN. Jesus säger det dricka vin med sina lärjungar inte fler ggr utan nästa gång efter uppståndelsen…

Upp 21:3, 4

”Se, nu står Guds tabernakel, bland människorna, och han skall bo hos dem…..och han skall torka alla tårar….

Upp 21:22

”Något tempel såg jag inte i staden ty Herren Gud, den Allsmäktige och Lammet är dess tempel.”

Upp 22:17

”Och Anden och bruden säger :”KOM!” Och den som hör det må säga: ”KOM!” Och den som törstar må komma. Ja, den som vill, må ta emot livets vatten för intet.”

Upp 22: 20-21… Ja, jag kommer snart

Amen, KOM, Herre Jesus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.