Hungrig del 3: Du blir vad du äter

EFS-kyrkan Helsingborg 1 okt 2017
Daniel Svensson
Vi fortsätter vår serie om Hungrig.
Första gudstjänsten talade jag om Guds hunger efter oss. Hur hans längtan efter oss är så mycket starkare än vår längtan efter honom. Där börjar allt, inte i vad vi gör eller vad vi känner utan allt börjar i Guds kärlek och hunger efter oss. Han lämnade himlens härlighet för oss, Paulus skriver:

Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Fil. 2:6

Detta gjorde Gud för han är passionerat förälskad i oss människor. I den kärleken för vi vila att vi har en Gud som längtar efter oss och som kallar oss till sig.

Förra veckan talade jag om vår hunger och att vi har ett ansvar över vår hunger och vårt hjärta. Vad är det som påverkar vår hunger och vårt hjärta? Att fira gudstjänst att leva ett liv i bön och bibelläsning, handlar inte om att vi ska göra det för att vi är kristna. Nej det handlar mer om att vi genom dessa enkla övningar ger Gud utrymme att göra något i vårt liv. Han vill förvandla våra hjärtan, han vill påverka vår inre hunger om vi låter honom göra det.

Vi var inne på dagens rubrik, Du blir vad du äter, lite förra söndagen när vi funderade på vad vi vill? Jesus vill forma oss till att älska honom och få oss att vilja det han vill.

”Du är vad du äter” – Hur många har sett programmet på TV?

Annika Sjöö. Dansare, kostrådgivare leder programmet

Det handlar om att Annika Sjöö kommer hem till någon som äter väldigt dålig kost och så öppnar hon skafferi och kylskåp och rensar ut skräpet som inte är nyttigt. Och sen finns det inte mycket kvar. Sen berättar hon vad allt detta skräp som personen stoppat i sig gör med personens kropp.
Undertonen är: Hur dum får man vara mot sin kropp att stoppa i sig så mycket skräp som förstör kroppen på olika sätt.

NU MÅSTE DET SKE EN FÖRÄNDRING: Det är dags att bli medveten om vad som påverkar kroppen och stoppa i sig bra saker som bygger upp och får mig att må bra.

Visst behöver vi kostrådgivare, tack Gud för kostrådgivare. Men vi behöver också andliga rådgivare, andliga vägledare som kan få insyn i våra liv och hjälpa oss växa i vår tro.

Det finns saker, praktiker som får vår tro att växa och bli stark. Samtidigt kan vi fylla oss med saker som helt förstör vår tro och förminskar Guds utrymme i våra liv.

Och jag tror att det hade varit väldigt svårt för de här personerna i TV-programmet att bryta med sin ovana på egen hand. De levde i sin mat-bubbla och hade sina inkörda vanor, djupa hjulspår som dem inte på egen hand kunde ta sig ur.

Det är väldigt förnedrande för dessa personer, och det finns en del liknande program idag. Lyxfällan är ett annat där man kan få möta människor som totalt missbrukar sin ekonomi.

MEN SÅ KOMMER FRÄLSAREN, i detta fall Annika och deras ögon öppnades. De får se på sitt liv på ett annat sätt och hon hjälper dem att komma ur dåliga vanor, dåliga mönster. Och inte bara det: Hon får dem att börja med goda vanor och den onda cirkeln bryts.

Jag kan känna igen detta i mitt eget liv. När jag vågar öppna upp mitt liv inför någon annan och säga såhär är det. Detta kan vara jobbigt, det kan vara förnedrande men jag slipper att göra det på bästa sändningstid i tv. Men när vi vågar öppna upp våra liv inför någon annan då kan några enkla ord hjälpa mig att se på mitt liv med andra ögon, Själv har jag inte kunnat se vägen ur detta, jag fastnar bara i samma tankebanor, men någon annan har fått hjälpa mig att komma ur dåliga vanor. Det har varit i samtal med nära vänner, vägledningssamtal under retreater, själavårdssamtal.

Ibland är det inte vad personen säger utan bara att få öppna sig och uttala det som bara funnits i mina tankar tidigare. Det hjälper mig att få ett annat perspektiv.

Nu har vi varit inne på några viktiga andliga övningar, praktiker som är viktiga för oss kristna och som kristna har gjort i alla tider, Fira gudstjänst, den dagliga bönen och bibelläsningen och så att få ha en andlig vägledare i sitt liv. Anders Petter Sjödin skriver såhär i en av sina böcker:

”När vi gör det som ligger på oss att göra – att praktisera andliga övningar – så gör Gud det vi inte kan göra, nämligen att förvandla vår själ.”

Och som vi varit inne på så gör han det genom sitt ord. Och nu ska vi in i hans ord och in i en berättelse som på ett väldigt tydligt sätt visar att Gud är den som mättar sitt folk.

I 2 mosebok kan vi läsa om hur Israels folk var slavar i Egypten. De levde under väldigt tuffa förhållanden och de ropade till Gud om befrielse. Gud kallade då på Mose som skulle med Guds kraft befria folket ur Egypten. Det är en otrolig berättelse om hur Gud befriar sitt folk efter 430 år av fångenskap och hur de till slut får lämna Egypten och vandrar ut i öknen.

De påbörjar en ökenvandring som skulle vara i 40 år. Det står att dem är 600 000 man och så plus kvinnor och barn och boskap.

Mose var ledaren men Gud själv ledde folket med en synlig molnstod om dagen och en eldstod om natten. Folket kunde se Guds närvaro som ledde dem.

Men bara efter några dagar så börjar denna skara klaga på Mose och fråga: Vad ska vi äta? Vad ska vi dricka?

I Egypten hade vi ju mat att äta, varför har du dragit ut oss hit i öknen. Mose har ju bara lytt Gud, han vet inte riktigt hur han ska lösa detta men då säger Gud:

Jag ska låta det regna mat till er från himlen, så att folket varje dag kan gå ut och samla så mycket de behöver. 2 mos. 16:4

Folket visste inte vad det var som regnade från himlen men det står att det liknade korianderfrö, det var vitt och smakade som honungskaka. Folket kallade det för MANNA – vilket betyder: vad är det?

Folket fick lära sig att deras Gud är den som:

öppnar sin hand och stillar allt levandes hunger. Ps. 145

Gud är tydlig med att detta är ett sätt att sätta folket på prov. Han ska se om de lyder hans befallningar: För de fick bara plocka så mycket manna så att det räckte till just den dagen. Men några gjorde ändå så att de plockade mer än vad de behövde för att spara till en annan dag, Men då blev det fullt av mask och luktade illa.

Och på sabbaten fick de inte samla på manna så då fick de samla dubbelt så mycket dagen innan. Men ändå var det några som gick ut för att samla manna även på sabbaten men då fanns där inget och Gud undrade varför de inte ville lyda hans befallningar.

I den äldsta judiska kommentaren till Andra Moseboken, Mekhilta, läser vi: ”Den som åt det föreskrivna måttet var frisk och välsignad, den som åt mindre fick magbesvär, den som åt mera var en frossare.”

Man skulle kunna tro att det är Annika Sjöö som sagt detta men det är det inte.

I denna berättelse finns det så mycket att fördjupa sig i för på samma sätt som Israels folk vandrade i öknen mot deras förlovade land så har kristna i alla tider sett sitt kristna liv som en ökenvandring mot vårt förlovade land = Himlen.

Gud ville lära folket att leva helt beroende av honom och älska honom.
Gud vill lära oss idag att leva helt beroende av honom och älska honom.
Här finns väldigt mycket som vi kan lära men jag vill lyfta fram 2 saker:

  1. Gud ledde sitt folk med en Molnstod och en eldstod – Detta motsvarar den helige Ande i våra liv. Vi ser ingen molnstod eller eldstod men den helige Ande vill leda oss och hjälpa oss
  2. Gud gav folket manna – Vad säger Jesus om sig själv?

Jag är livets bröd. Era fäder åt mannat i öknen och de dog. Men brödet som kommer ner från himlen är sådant att den som äter av det inte skall dö. Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet. Joh. 6:48

Han är det himmelska mannat givet på ett nytt sätt – livets bröd för både tid och evighet. Israels folk blev mättat av mannat under hela ökenvandringen till dess att de kom in i det utlovade landet.

Guds folk idag är fortfarande vandringsfolket i akut behov av brödet från jorden och brödet från himlen.

Men på samma sätt som mannat så kan det inte lagras, du kan inte bunkra upp på söndagen och tro att det ska räcka hela veckan. Du behöver äta varje ny dag om du ska orka fram.

Du behöver umgås med din Gud varje ny dag. Hans nåd är ny varje morgon och vad du gjorde igår räcker inte för idag. Varje gång vi ber Vår fader så anknyter den till mannat i öknen: Ge oss i dag det bröd vi behöver.

Så vad har jag sagt?

  1. Du och jag vi behöver tänka på hur vi äter och vi behöver en eller flera andliga rådgivare som kan hjälpa oss på vägen.
  2. Jesus är livets bröd, ”det himmelska mannat” färskvaran som har kommit ner till himlen för oss.

Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta. Joh. 6:35

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.