Hungrig del 2: Människans hunger och rastlöshet

EFS-kyrkan Helsingborg 24 sep 2017
Daniel Svensson

Vi verkar vara väldigt hungriga i Sverige just. Det finns inget annat land, inget annat folk som köper så mycket kokböcker som vi gör. Jag hörde en gång att det ges ut en kokbok om dagen i Sverige. Men 2016 så slog vi rekord och då gav vi ut mer än 400 kokböcker på ett år.

Men denna ytliga hunger efter mat, eller efter att vara en duktig kock. Det är bara tecken på en djupare hunger i oss människor. Det finns ett begär, en hunger i människan som bara vill ha mer oberoende av vad hon redan har.

Hungern som vi bär på driver oss ut ur oss själva mot något eller någon annan. Något som kan mätta min hunger.

Och om vi tänker att någon människa ska fylla detta behov, till exempel i ett äktenskap mellan två personer. Nu ska Hon eller han fylla mitt enorma behov av bekräftelse och kärlek. Då kommer du bli besviken, för du har ett helt orimligt krav på din fru eller din man.

Ibland vet vi inte vad vi hungrar efter.

Hur många här inne har öppnat kylskåpet där hemma och så har ni bara blivit stående där och tittat in. Ni är hungriga efter något men ni hittar inget som ni vill äta. Ni känner en viss otillfredsställelse men ni vet inte vad lösningen är.

Så vad hungrar du efter? Vet du det? Har du kommit i kontakt med din djuphunger?
Vad vill du egentligen?

I Bibeln så är det tydligt vad som mättar vår hunger.

Du öppnar din hand och stillar allt levandes hunger. Ps 145:16

Jesus sa: Är någon törstig så kom till mig och drick, den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten Joh. 7:37

Men vad hungrar du efter? Vad vill du?

Läser man Johannesevangeliet så är Jesus första ord en fråga. Han stöter på några män som börjar följa efter honom och han vänder sig om och frågar dem:

Vad vill ni?

Johannes är väldigt medveten när han börjar med denna fråga av Jesus, för det sätter fingret på vad det Jesus vill göra med oss och i oss.
Jesus frågar inte:
Vad vet du?
Vad kan du?
Inte ens vad tror du?

Han frågar:
Vad vill du?

Jesus vet att hungern är vår grundläggande drivkraft och det påverkar våra val och våra vardagliga prioriteringar. Jesus vet att vi blir det vi innerst inne vill.
Därför säger Gud: Är det en sak du ska vara rädd om och uppmärksam om. Bevara ditt hjärta för där utgår livet.

Mer än allt annat – vakta ditt hjärta ty hjärtat styr ditt liv. Ords 4:23

Så här behöver vi vara uppmärksamma, vad är det som påverkar mitt hjärta, vad är det som påverkar min hunger? Vet vi det?

Jag är helt övertygad om att fira gudstjänst påverkar ditt hjärta och din hunger. Om du bara är lite öppen för Gud så kommer han ta tillfället just nu och påverka din hunger och ditt hjärta. Du kommer inte vara samma person som när du kom hit för du har varit tillsammans med den levande Guden och han har gjort något i ditt liv genom bönen, lovsången, den kristna gemenskapen och med sitt ord.

Du går härifrån som en förändrad människa men du kommer inte märka det. Men Gud har gjort något i ditt liv för du har gett honom utrymme att göra det.

På samma sätt är det om du går på VÄLA i några timmar, Det gör något med dig och ditt hjärta, du märker inte det med det gör något med din hunger och med ditt hjärta.
Du matas med saker som du vill ha. -Åh en sån har jag inte, den jackan hade varit snygg. Bara jag får den möbeln så hade mitt liv varit lite bättre. Och du går därifrån lite förändrad och med ett påverkat hjärta. Det är inte farligt att gå i affärer men det farliga är om vi inte är medvetna att det påverkar oss.
Därför är det så viktigt med att gå på gudstjänst och för att ta tid i bön och bibelläsning. Inte ör att det ska man göra som kristen eller för att du bör göra det,

Nej, Nej, Nej!

utan för att Gud gör något i ditt liv när du ger honom utrymme. Det är därför det är så viktigt! Vi formas av honom och han gör det ofta på ett sätt så att vi inte märker det. Men våra hjärtan och vår hunger förändras.

Lärjungaskap handlar mer om att hungra, längta och älska Gud än att veta och tro på ett visst sätt. Gud vill att du ska älska honom och hungra efter det som han hungrar efter.

En man kom fram till Jesus och frågade vilket är det största budet i lagen. Jesus behövde ingen betänketid utan han svarade direkt:

Han svarade honom: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt
hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det
största och första budet Matt 22.36-38

Lärjungaskap handlar inte bara om att tro på Jesus och veta saker om honom. Ännu mer handlar det om att hungra efter Guds rike och att vilja det som Jesus vill. Då händer det något med mitt liv också. Det blir inte bara teori utan ett helt liv.

Jesus sa:

Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten, de skall bli mättade. Matt 5:6

Jag har märkt att jag kan tro på Jesus. Jag vill följa honom men jag vill egentligen inte det som han vill. Jag kan tycka att jag har en rätt tro (ödmjukt va?), jag har rätt kunskap om Gud, men vad vill jag egentligen?

Tänk om vi människor är först och främst älskande varelser. Skapade att älska och älskas. Och inte tänkande varelser. Jag tänker iaf. rätt, som om det är det viktigaste.

Så vad vill du?

Johannes Evangelium slutar också med att Jesus ställer en fråga, denna gång till Petrus:
Älskar du mig Petrus?

W. Cavanaugh, professor i teologi från Chicago skriver såhär:

Vi begär eftersom vi lever. Problemet är att våra begär hela tiden gäller objekt som inte kan tillfredsställa, objekt i den lägre änden av varandets skala som, om de skärs av från varandets Källa, snabbt löses upp i intet. Lösningen på denna begärets rastlöshet är att begära Gud, det eviga, i vilket våra hjärtan kommer att finna ro.

Lösningen på vår rastlöshet på vår hunger är att begära GUD, det eviga, i vilket våra hjärtan kommer att finna ro. Låt allt annat i ditt liv få vara genomskinligt, så att när du ser något eller någon som du älskar då ser du också alla goda gåvors givare bakom. Allt kommer från Gud och vi har allt att tacka honom. Tro inte att saker, hus, din partner, dina barn är lösningen på din hunger.

Låt istället allt få vara genomskinligt så att du ser att bakom allt gott finns en god Gud som älskar dig och längtar efter dig.

Bär med er detta i veckan som kommer. I ditt liv, i din hemgrupp, i din dagliga bön. Guds fråga till dig: Vad vill du?

Och: Vad är det som formar och påverkar mitt hjärta, min Hunger? När ger jag Gud utrymme att forma mig och påverka mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.