Språkcafé i EFS-kyrkan

Vill du hjälpa en ukrainsk flykting, läs mer här (uppdat 230305)

På måndagar och fredagar är det språkcafé för ukrainska flyktingar i EFS-kyrkan i Helsingborg. På måndagar är samlingarna kl 12.30-15.00 och på fredagar kl 9.30-12 (OBS tiderna är något justerade för våren 2023).

Syftet är att hjälpa de ukrainska flyktingarna att bli mer integrerade i det svenska samhället och lära känna den svenska kulturen – och få fler sociala kontakter! De flesta av dem läser svenska på andra håll, men behöver öva sig på svenskan för att bättre kunna göra sig förstådda i samhället och framför allt få ett jobb.

Upplägget för språkcaféet är väldigt enkelt. Vi träffas och fikar tillsammans!

Tack vare ett bidrag från Helsingborgs stad, via studieförbundet Sensus, har vi fått möjlighet att anställa en ukrainsk kvinna som själv har flytt från kriget. Hon heter Tetiana Mazylo (kallas för Tanja) och bor bara ett stenkast från kyrkan.

Tanja är universitetslärare och väldigt kreativ. Hon kommer att lägga upp teman för olika dagar som vi kan ha som utgångspunkt för samtalen. Det blir väldigt vardaglig och konkreta saker. Hur kontaktar jag sjukvården? Hur ska jag sopsortera? Klädstilar, heminredning, mat, musik, film… Listan kan göras hur lång som helst! Kanske blir det något videoklipp eller gäst som har en kort introduktion. Och sedan får var och en, på lätt svenska, dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper runt kaffeborden.

Självfallet innebär språkcaféet också en ny kontaktyta för församlingen och att lokalerna används på dagtid då kyrkan ofta är tom. Många av flyktingarna tillhör den ortodoxa kyrkan, så det kan säker blir en del intressanta samtal om tro och religion.

Självklart är vi EFS:are och andra Helsingborgare väldigt viktiga i språkcaféet. Den som vill och kan, är välkommen att ”titta in” och fika någon gång, eller delta mer regelbundet. Självklart behövs det också en del hjälp med fikat (typ fralla på måndagar och kanelbulle på fredagar!).

Frågor? Kontakta Jan-Åke Thorell på 0705-937128 eller janakethorell@gmail.com